Pochutnejte si na šťavnatém pokrmu z pomalu pečeného vepřového bůčku. Charakteristickou chuť masa doplňuje jablečná šťáva, cider a sušené švestky, které dodávají celému jídlu vynikající příchuť. Tento pokrm podávejte s bramborovou kaší a kapustou podušenou na másle.
(8 porcí)
- 2 kg vepřového boku s kostí a nařezanou kůží
- 8 stroužků česneku, 6 vcelku a 2 rozmačkané
- 1 lžíce nadrobno nasekaného čerstvého tymiánu
- 2 větší mrkve, nakrájené na kousky
- 1 cibule, nakrájená na větší kousky
- 500 ml / 2 a ½ šálku suchého cideru
- 300 ml / 1 a ¼ šálku jablečné šťávy
- 8 sušených švestek bez pecky
- 8 plátků anglické slaniny
- máslo na restování
- sůl a čerstvě namletý černý pepř
Vepřové bůček nechte odstát na pokojovou teplotu a poté ho osušte papírovými utěrkami. Troubu předehřejte na 220°.
Maso osolte a opepřete. Sůl pořádně vetřete do nařezané kůže. Smíchejte tymián a rozmačkaný česnek a potřete tím vepřové maso.
Do pekáče dejte mrkev, cibuli a celé stroužky česneku. Na vrstvu zeleniny položte okořeněný vepřový bok a poté do pekáče nalijte cider.
Bůček pečte v předehřáté troubě 30 minut, pak teplotu stáhněte na 180 °C a pečte další 2 hodiny. V polovině doby pečení nalijte do pekáče jablečnou šťávu.
Hotový bůček nechte na teplém místě odpočinout. Pečenou zeleninu, česnek a ciderovou směs rozmixujte dohladka – vznikne omáčka k masu. Osolte a opepřete.
Každou sušenou švestku obalte plátkem slaniny a zpevněte párátkem. V malé pánvi nechte rozpustit máslo, na kterém následně švestky orestujte.
Pečené vepřové podávejte s ciderovou omáčkou a sušenými švestkami se slaninou.